Grondslagen en assumpties

Grondslagen en assumpties

Terug naar navigatie - Grondslagen en assumpties

Dit deel bevat een beschrijving van de grondslagen en assumpties die gehanteerd werden voor de opmaak van de meerjarenplanaanpassing. Het volgende onderdeel verklaard dan de grootste wijziging in vergelijking met het vorig meerjarenplan.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem werd in 2004 opgericht met als maatschappelijk doel het beheer en de exploitatie van de infrastructuren met sportieve, culturele, educatieve en/of toeristische bestemming en van de infrastructuren voor ontspanning, voor jeugd-, sociale, wetenschappelijke of verzorgende activiteiten van de gemeente Maldegem. Het AGB Maldegem heeft verder als doel het realiseren van sportieve, culturele, recreatieve, jeugd-, verzorgende, educatieve, wetenschappelijke en/of sociale projecten in opdracht van de gemeente Maldegem. Het AGB heeft zelf geen personeel. De gemeentelijke sportdienst stelt gratis personeel ter beschikking.
Momenteel is het AGB Maldegem verantwoordelijk voor:
• Het beheer van de sporthal Meos;
• Het zwembad Sint-Anna;
• De cross;

Hierna volgt een oplijsting van de grondslagen en assumpties per budgetonderdeel. 

Exploitatie uitgaven 

De exploitatie uitgaven bestaan uit: 

  • De werkingskosten bevatten alle kosten nodig voor de werking. De budgetverantwoordelijken hebben elk krediet aangeleverd en gemotiveerd. Voor sommige kosten werd er over de jaren heen een index toegepast op basis van vooruitzichten van het planbureau, zoals voor ICT lopende contracten.
  • Voor het ramen van de energiekosten werd er rekening gehouden met de ramingen van VEB (Vlaams energie bedrijf). In 2024 werden deze ramingen wel verminderd doordat het zwembad zal gesloten worden voor grondige renovatiewerken. In 2025 wordt ervan uitgegaan dat er een daling is in het verbruik door de volle impact van uitgevoerde duurzame investeringen (zonnepanelen, vernieuwing van een deel van de technieken,...). 
  • De financiële kosten bevatten de intresten volgens de budgettaire vooruitzichten van de bestaande leningen.

Ontvangsten uit exploitatie 

De exploitatie ontvangsten bestaan uit de volgende categorieën:

  • ontvangsten uit retributies: de tarieven worden jaarlijks geïndexeerd
  • ontvangsten uit prijssubsidies: de prijssubsidies worden berekend op basis van de geraamde werkingskosten, ontvangsten uit retributies, leningslasten. Het doel is om een positief boekhoudkundig resultaat te hebben, maar ook om een positief gecumuleerd budgettair resultaat te hebben.
  • Hierdoor worden de prijssubsidiefactors voor 2024 vastgelegd op:
    • zwembad 4,5
    • sporthal 5
    • Cross  15 euro per bezoeker
    • ter beschikkingstelling cafetaria MEOS 8

Investeringen

Investeringsprojecten gelinkt aan prioritaire acties kunnen teruggevonden worden in het T3 schema. Het AGB wenst  voor 10 miljoen euro te investeren in de periode 2020-2026, en zal 11  miljoen toegestane leningen ontvangen van de gemeente Maldegem.
De niet gebruikte investeringskredieten van het jaar kunnen overgedragen worden naar volgend boekjaar.
In de documentatie kunnen alle investeringen teruggevonden worden en dit per jaar.

Per activiteit ziet het resultaat 2020-2025 er zo uit (excl leningslasten en prijssubsidies en algemene diensten):