Het J2 schema vergelijkt de werkelijk financiële toestand van de gemeente en het OCMW Maldegem met de gebudgetteerde financiële toestand.
Hier kunt u zien dat in 2023 het gecumuleerd budgettair resultaat 5,6 miljoen euro bedraagt. Dit resultaat is ruim positief en hoger dan geraamd.
Dit kan verklaard worden door groter dan verwacht overschot op exploitatie, nl. 1,6 miljoen euro, ofwel 22% hoger dan het meerjarenplan. Dit is te danken aan lagere exploitatie uitgaven (-3%) en aan hogere opbrengsten (+1%). De exploitatie uitgaven zijn onder budget door lagere werkingskosten (-6,8%), lagere uitbetaalde toelagen (-4,8%) en lagere personeelskosten (-1,4%).
De stijging van de exploitatie ontvangsten t.o.v. het budget is vnl. te danken aan een stijging van de operationele ontvangsten (+3,8%) en overige ontvangsten zoals terugvorderingen personeelskosten (+5,4%).
Het investeringsresultaat is beter dan voorzien door minder uitgaven dan voorzien in het meerjarenplan. Er werd voor 5,1 miljoen euro aan niet-aangewende uitgave investeringskredieten en voor 0,4 miljoen euro ontvangst kredieten overgedragen naar volgend boekjaar.
De autofinancieringsmarge is beter dan verwacht, nl. +1,7 miljoen euro ofwel 28% beter dan budget, dankzij een groter exploitatiesaldo (+22%).
Een positieve autofinancieringsmarge betekent dat er van het exploitatiesaldo, na het vereffenen van de leningslasten, nog middelen overblijven om een deel van de investeringsuitgaven te financieren.
De gecorrigeerde autofinancieringsmarge wordt berekend door de gecorrigeerde leningslasten af te trekken van het exploitatiesaldo. De gecorrigeerde leningslasten worden berekend door 8% te nemen van de openstaande schuld per 31/12/n-1. Deze 8% redeneert dat alle leningen gemiddeld op 12 jaar worden terugbetaald.
Het geconsolideerd beeld van alle entiteiten: AGB, gemeente en OCMW geeft volgende cijfers: