Beste lezer,
Hierbij stellen we de vierde meerjarenplanaanpassing 2020-2025 van het lokaal bestuur Maldegem voor.
Via deze aanpassing van het meerjarenplan wenst het bestuur u te informeren over de geplande projecten en lijnen voor de komende periode.
Deze aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bevat alle doelstellingen en kredieten voor zowel de gemeente als het OCMW Maldegem, conform de bepalingen van het decreet lokaal bestuur en de gewijzigde regels rond de beleids- en beheerscyclus. Zo kan een geïntegreerd lokaal sociaal beleid maximaal worden gerealiseerd: de doelstellingen van het OCMW en die van de gemeente worden verweven met elkaar. Bovendien streven we, net als in onze samenwerking met andere organisaties en besturen in de regio, naar efficiënter en beter werken. Dit vertaalt zich onder meer in de verregaande operationele integratie van gemeente en OCMW.
In de beleids- en beheerscyclus dient een onderscheid gemaakt te worden tussen prioritaire en niet-prioritaire acties, actieplannen & beleidsdoelstellingen. Over prioritaire actieplannen wordt meer expliciet gerapporteerd aan de raden.
Een bestuur moet de vorige boekjaren opnemen in de aanpassing van het meerjarenplan waarbij de kredieten voor het komende boekjaar worden vastgesteld. Het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de lokale en provinciale verkiezingen en loopt af op het einde van het jaar na de daaropvolgende verkiezingen. De periode van de aanpassing van het meerjarenplan blijft altijd de initiële periode van het meerjarenplan, maar de staat van het financieel evenwicht (schema M2), het overzicht van de ontvangsten en uitgaven volgens hun economische aard (schema T2) en het overzicht van de evolutie van de financiële schulden (schema T4) moeten altijd de financiële consequenties voor ten minste 3 toekomstige boekjaren beschrijven. Bij de aanpassing van het meerjarenplan voor de vaststelling van de kredieten voor het boekjaar 2024 moet het bestuur in de schema’s M2, T2 en T4 dus minstens de boekjaren 2020 tot 2026 opnemen. Voor de jaren waarvoor al rekeningen zijn vastgesteld (voor de jaren 2020 tot 2022 ) moet het bestuur de rekeningcijfers opnemen. De strategische nota blijft steeds betrekking hebben op de periode 2020-2025.
Voor de berekening van het financieel evenwicht dient het ‘gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar’ meegeteld te worden. Bij de opmaak van de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 werd dit bedrag geraamd. Inmiddels is de jaarrekening 2022 van het OCMW en de gemeente opgemaakt en kunnen hier exacte cijfers worden gebruikt.
Het bestuur wenst via dit meerjarenplan vooral inzetten op:
- Aandacht voor het verenigingsleven
We willen als lokaal bestuur het verenigingsleven in Maldegem ondersteunen en het sociaal-cultureel leven versterken. We zijn van mening dat elke leefkern een modern ontmoetingscentrum nodig heeft waar verenigingen activiteiten kunnen organiseren en mensen elkaar kunnen ontmoeten. Met deze (renovatie)werken willen we het DNA van Maldegem verder versterken. Doorheen de projecten loopt een rode draad, namelijk duurzaamheid, toegankelijkheid, groen en sociaal. We zorgen ervoor dat deze elementen centraal staan bij elk ontmoetingscentrum. Volgende projecten zijn opgenomen:
- Grondige renovatie van ontmoetingscentra Donk en Middelburg
- Nieuwbouw van cultureel Centrum Den Hoogen Pad in Adegem
- Nieuw ontmoetingscentrum in Kleit
- Grondige renovatie Jeugdlokalen Kleit
- Kunstgrasvelden voor Maldegemse en Kleitse voetbalclubs
- Sociale dienstverlening dichter bij de Maldegemnaar
In Maldegem hebben we een uitgebreide sociale dienstverlening. Elke inwoner met welzijnsvragen is welkom in ons Sociaal Huis voor informatie en advies. We hechten bovendien veel waarde aan het mentaal welzijn van onze inwoners en doen daarom ook heel wat inspanning om laagdrempelig hulp te voorzien. Zo hebben we onlangs een jongerenpsycholoog in dienst genomen die nauw samenwerkt met de Maldegemse middelbare scholen.
We willen niet enkel mensen helpen binnen onze vier muren, maar deze dienstverlening dichter bij de Maldegemnaar brengen en inzicht krijgen in de noden en vragen van onze inwoners. Daarom starten we binnenkort met het project “Meetjeslandse Straatambassadeurs” in één van onze deelgemeenten en denken we er aan om ook sociale dienstverlening te voorzien in de ontmoetingscentra. - Alle Maldegemnaars digitaal mee
We beseffen heel goed dat niet iedereen even digitaal vaardig is en we aandacht moeten hebben voor wie (nog) niet meekan met deze digitale snelheidstrein. Daarom zullen we de komende jaren sterk inzetten op e-inclusie (digitale inclusie). We zullen de toegang tot digitale hulpmiddelen vergemakkelijken en de digitale basisvaardigheden van onze inwoners vergroten door opleiding en begeleiding te voorzien in digipunten. - Duurzaam renoveren
Ook andere gemeentelijke gebouwen maken we energiezuiniger door de installatie van ledverlichting, enz. Onlangs hebben we bijvoorbeeld het bibliotheekgebouw in Maldegem-centrum voorzien van energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie. - Naar een maximale rioleringsgraad
Met het oog op de realisatie van de Europese richtlijnen voor afvalwaterzuivering investeren we in Maldegem sterk in rioleringswerken. Tussen 2009 en 2027 zullen we in totaal 17 rioleringsprojecten gerealiseerd hebben. Alle rioleringsprojecten kaderen in ons Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) en momenteel lopen twee grote projecten: de sanering in het Vossenhol (SPAM 16 - Schautenstraat, Francis de Meeuslaan, Bogaardestraat, Oude Burkelslag, Gotjensstraat, Pollepelstraat) en de afkoppeling van Industriezone Maldegem (REN09-D). De aansluiting van Middelburg naar Maldegem (SPAM 11) en sanering groene clusters Middelburg (SPAM 13 – Waterpolder - Langeweg) zijn voorzien om te starten in maart 2024.
Ongeveer 76% van de woningen in onze gemeente is al aangesloten op het rioolnetwerk. Momenteel zijn 148 km Maldegemse wegen uitgerust met een rioleringsstelsel, dat zorgt voor 209 km aan rioleringsleidingen. Voor een landelijke gemeente zoals Maldegem is dat een heel mooi cijfer. Toch werken we hard verder om onze rioleringsgraad nóg hoger te krijgen. Na het afronden van de huidige en geplande projecten, kunnen we de rioleringsgraad naar 85% stuwen. - Nieuw bedrijvenpark Maldegem
Naast de heraanleg van het bestaande terrein (125 ha), werd er ogeveer 23,5 ha extra bedrijventerrein gerealiseerd door Veneco.
Maldegem heeft de ambitie om bedrijven te koesteren. Om deze ambitie waar te maken, is ruimte om te ondernemen noodzakelijk en dat terwijl er in Vlaanderen en in Oost-Vlaanderen te weinig bedrijventerreinen beschikbaar zijn. - Uitbreiding brandweerkazerne
We vinden het als lokaal bestuur onze verantwoordelijkheid om te investeren in een moderne brandweerkazerne dat voldoet aan de noden van de hulpdienst. Daarom investeren we 2,5 miljoen euro in de uitbreiding van de huidige brandweerkazerne in de Bloemestraat. We voorzien een uitbreiding met een nieuwe voertuigenhal, gescheiden kleedkamers en gescheiden sanitair. Op de eerste verdieping zullen we een vergaderruimte, groot leslokaal en enkele kantoren voorzien. - Fusie Politiezone Aalter-Maldegem
Op 1 januari 2024 smelten de politiezones Maldegem en Aalter samen. De nieuwe politiezone telt 143 medewerkers en zal ten dienste staan van meer dan 54.000 inwoners.
Door de krachten en kennis te bundelen, kunnen we een sterkere en meer efficiënte dienstverlening bieden aan onze inwoners. Er zal er meer blauw op straat zijn en we zullen extra gewapend zijn om nieuwe vormen van onveiligheid (hacking, phishing, profielfraude,…) in kaart te brengen en tegen te gaan. - Inrichten van groene zones (onthaastingsplekken)
We willen in onze gemeente meerdere groenzones creëren door maximaal te ontharden en te vergroenen. Op deze plekjes kunnen inwoners genieten van het groen en tot rust komen. Dankzij de steun van het Departement Omgeving ontvingen we een subsidie van € 245 000 voor drie grote projecten (Kleit, Donk en de Katsweg in Maldegem-centrum). We noemen deze drie grote onthaastingsplekken ook wel groenblauwe parels. Deze term gebruiken we om een locatie aan te duiden waar natuurlijke groene elementen (zoals bomen en planten) en blauwe elementen (zoals vijvers, beken, infiltratiezones) samenkomen. Naast die drie groenblauwe parels, gaan we ook op andere plaatsen maximaal ontharden en vergroenen. - Participatie als rode draad
Als lokaal bestuur vinden we de mening van onze inwoners heel erg belangrijk. Inwoners weten wat er lokaal speelt en deze informatie is voor ons als lokaal bestuur goud waard. Net om die reden is participatie een rode draad doorheen alle grote beslissingen. Via het participatieplatform mijn.maldegem.be vragen we de mening van onze inwoners, laten we hen plannen inkijken, voorstellen doen en enquêtes invullen.
Het bestuur zal deze plannen realiseren binnen de beschikbare financiële ruimte. Er wordt dan ook een sluitende aanpassing van het meerjarenplan voorgelegd met voor alle budgetjaren een positief beschikbaar budgettair resultaat, en een positieve autofinancieringsmarge en een positieve gecorrigeerde autofinancieringsmarge in 2025.
Het lokaal bestuur Maldegem zal voortdurend de maatschappelijke en financiële evoluties kort blijven opvolgen.
Wij wensen u een aangename lectuur.
Maldegem, 6 december 2023
Koenraad De Ceuninck – Burgemeester Britt Schouppe – Algemeen directeur